czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Kremówki na biszkopcie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kremówki to bardzo lubiany i szybko znikający w naszym domu deser. Ja proponuje szybką i smaczną wersję tego ciastka.

Kremówki na biszkopcie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kremówki na biszkopcie

 

 

Sposób przygotowania:

Kremówki na biszkopcie
1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na dwie równe części. 2. 3/4 litra mleka zagotować wraz z cukrem.

W reszcie mleka rozrobić mąki, budyń oraz żółtka na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, aż masa zgęstnieje.

Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej.

Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Kremówki na biszkopcie
upiec ciasto, przestudzić i przepołowić
Kremówki na biszkopcie
Przygotować krem, kremem przełożyć ciasto