ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 170]

Kremowy barszcz warzywny na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie zupy na szybko i bezmięsne bardzo lubimy i są dla nas odpowiednie, wystarczy mieć warzywa, okrasę lub smalec, olej i główny składnik baza.

Kremowy barszcz warzywny na szybko Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kremowy barszcz warzywny na szybko

 

  • buraki ugotowane 3/4 kg,
  • wywar z buraków ok. 2 litry,
  • włoszczyzna 1 pęczek,
  • ziemniaki 6 sztuk,
  • smalec 1/4 kostki,
  • woda 1,5 litra,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • groszek konserwowy 1 puszka,
  • papryka chili 3/4 łyżeczki,
  • ocet jabłkowy 2 łyżki,
  • kucharek 1 łyżka,
  • majeranek 2 łyżki,
  • jajka na twardo ugotowane - ile potrzeba,
  • śmietana 12% - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Kremowy barszcz warzywny na szybko
Buraki obrane ugotować w szybkowarze 40 minut: buraki czerwone 1,5kg, woda 2 litry, po ugotowaniu buraki wyjąć, wystudzić i połowę ilości pokroić w kawałki, pozostałe buraki utarłam do ćwikły i resztki nie starte do zupy dałam.

Na smalcu podsmażyć włoszczyznę startą w rozdrabniaczu (użyłam zamrożonej, lubię mieć zawsze startą włoszczyznę w zamrażalniku) razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami z 5 minut mieszając.

Wlać wodę, dodać kostkę rosołową i gotować na średnim ogniu z 15 minut.

Wlać wywar z buraków, ocet jabłkowy, wsypać pokrojone buraki, groszek z puszki z zalewą, majeranek, do smaku dodać kucharka i z 10 minut gotować na mniejszym ogniu.

Blenderem zmiksować zupę, podać z jakiem na twardo i śmietaną.
Kremowy barszcz warzywny na szybko
Warzywa zamrozone wrzucic lub świeże.
Kremowy barszcz warzywny na szybko
Takie zmiksowane zupy to kazdy zje ze smakiem.