Sposób przygotowania:
Pasztet wieprzowy pieczony
Mięsa dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy w kostkę. W dużym rondlu podsmażamy bez tłuszczu najpierw boczek. Gdy wytopi się trochę tłuszczu wrzucamy resztę mięsa i chwilę przesmażamy. Następnie podlewamy wodą, dodajemy sól,kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy pod przykryciem do miękkości około godzinki. Mięso studzimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy mięsnej dodajemy gałkę muszkatołową, imbir, pieprz, ewentualnie sól.Następnie wbijamy jaja i dokładnie mieszamy. Formę na keks smarujemy kawałkiem słoniny i obsypujemy bułką tartą. Następnie masę przekładamy do formy,dobrze dociskając i posypujemy bułką tartą. Pieczemy półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Studzimy w uchylonym piekarniku. Kroimy dopiero po wystygnięciu.