alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Pasztet wieprzowy pieczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny pasztecik wieprzowy doprawiony dużą ilością gałki muszkatołowej i suszonym imbirem. Idealny na kanapki.

Pasztet wieprzowy pieczony

Składniki:

Pasztet wieprzowy pieczony

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy pieczony
Mięsa dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy w kostkę. W dużym rondlu podsmażamy bez tłuszczu najpierw boczek. Gdy wytopi się trochę tłuszczu wrzucamy resztę mięsa i chwilę przesmażamy. Następnie podlewamy wodą, dodajemy sól,kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy pod przykryciem do miękkości około godzinki. Mięso studzimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy mięsnej dodajemy gałkę muszkatołową, imbir, pieprz, ewentualnie sól.Następnie wbijamy jaja i dokładnie mieszamy. Formę na keks smarujemy kawałkiem słoniny i obsypujemy bułką tartą. Następnie masę przekładamy do formy,dobrze dociskając i posypujemy bułką tartą. Pieczemy półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Studzimy w uchylonym piekarniku. Kroimy dopiero po wystygnięciu.

Tagi:

tarta