Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Kremowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

torcik krenowy na wekeend

Kremowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowy torcik

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • esencja waniliowa
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Krem:
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń o smaku krówki
  • 2,5 szklanki mleka
  • Nasączenie:
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 3 krople esencji rumowej
  • Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy
  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Kremowy torcik
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, gdy już będzie ubita wsypać cukier ciągle miksując a następnie dodać żółtka oraz esencję. Gdy masa będzie dokładnie połączona wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz kakaem. Wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na trzy krążki. Nasączenie: Wodę wymieszać z cukrem, kwaskiem cytrynowym i esencją. Krem: Budyń rozrobić według przepisu na opakowaniu. Margarynę w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem na puch. Dodać ostudzony budyń ciągle miksując. Krążki nasączyć, wyłożyć dżem oraz krem, przykryć kolejnym krążkiem i powtórzyć czynność. Cały tort wyłożyć kremem. Na wierzch polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsypać wiórkami czekoladowymi, dowolnie przyozdobić i wstawić do lodówki.
Kremowy torcik
Wszystkie składniki na biszkopt połączyc ze sobą.
Kremowy torcik
Wszystkie krązki nasączyć i wysmarować dzemem
Kremowy torcik
Nastepnie rozrobic krem i wyłożyć na dzem
Kremowy torcik
Tort złożyc i dowolnie udekorować,wstawić do lodówki