SUPERPRZEPIS

Pyszna rolada z boczku

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pyszna rolada z boczku Więcej zdjęć (4)

Bardzo smaczna rolada do podania na zimno jako wędlina.

Składniki:

Pyszna rolada z boczku

 

Sposób przygotowania:

Pyszna rolada z boczku
Kupując boczek staramy się wybrać chudy, ale dosyć cienki kawałek, następnie dodatkowo, aby go spłaszczyć rozbić troszkę tłuszczem. Płaski płat boczku natrzeć pieprzem i rozkruszoną 1 kostką rosołowa. Do mielonego mięsa dodać drobno posiekany czosnek i 1/2 drobno pokrojonej cebuli, doprawić majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać. Na doprawiony płat boczku rozsmarować cienką warstwę mięsa mielonego na nim ułożyć pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, posypać pietruszką i ściśle zwinąć jak roladę, dodatkowo obwiązać nicią. Zwinięty boczek ułożyć w brytfance w której będziemy piec, podlać gorącą 1 szklanką wody w której rozpuścić drugą kostkę rosołową, dodać pozostałą cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu oraz ziele angielskie. Piec w temp. 190-200 do 1.5 godz, czas pieczenia zależy od "grubości" naszego boczku. Po upieczeniu dokładnie wystudzić, zdjąć nici i kroić na cienkie plasterki.
Pyszna rolada z boczku
Na rozbity płat boczku wyłozyć masę mięsną, pieczarki i pietruszkę
Pyszna rolada z boczku
Bocze ściśle zwinąć w roladę, obwiązać nicią i ułożyć w brytfance
Pyszna rolada z boczku
Upieczony boczek wystudzić, zdjąć nici i dopiero kroić

Tagi:

mięso rolada