misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Krewetki marynowane w soku z grejpfruta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Opraw krewetki, pozostawiając nietknięte ogony. W dużym płaskim naczyniu zmieszaj ...

Krewetki marynowane w soku z grejpfruta

Składniki:

Krewetki marynowane w soku z grejpfruta

 

  • 2 kg surowych krewetek
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 filiżanki oliwy z oliwy
  • 1/2 filiżanki soku z grejpfruta
  • 1/4 filiżanki posiekanej mięty
  • 1 cebula pokrojona w plasterki
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki suszonych papryczek chili, posiekanych
  • 1/4 filiżanki liści kolendry

 

Sposób przygotowania:

Krewetki marynowane w soku z grejpfruta
Opraw krewetki, pozostawiając nietknięte ogony. W dużym płaskim naczyniu zmieszaj oliwę, olej sezamowy, sok z grejpfruta, miętę, cebulę i czosnek, dodaj krewetki i pozostaw na kilka godzin, aby się zamarynowały. Przed podaniem rozgrzej olej w rondlu, dodaj krewetki, zachowując marynatę. Gotuj krewetki, aż nabiorą różowego koloru. Dodaj kurkumę, chili i gotuj przez kolejną minutę. Przecedź marynatę, dodaj ja do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i dorzuć kolendrę.

Tagi:

krewetki