Sposób przygotowania:
Krewetki - orientalnie
Krewetki pozbaw wszystkich części skorupek, ogonków itp. 4 łyżki oleju zmieszaj z 3 łyżkami soku z cytryny, 3 przeciśniętymi ząbkami czosnku i pepperoni lub chili, po czym polej tą marynatą krewetki. Pozostaw je, by przeszły aromatem na ok 15 minut. Następnie przełóż je razem z marynatą na dużą patelnię lub wok i piecz pod przykryciem ok 10 min, mieszając raz po raz. W tym czasie podlej odrobiną sosu sojowego i ok. 3 łyżkami octu. Gdy już się upieką wyciągnij krewetki z patelni, tak, by jak najwięcej sosu zostało w naczyniu i wrzuć na nią mrożone warzywa. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Warzywa również dusimy pod przykryciem, po ok 5 minutach dorzucając cebulę pokrojoną w paski, a po kolejnych 5 minutach - ananas w słupkach i kukurydzę. Przyprawiamy całość przecierem pomidorowym, cukrem, solą, pieprzem, chili majerankiem i pozostałymi 3ma ząbkami czosnku. Zdejmujemy patelnię z ognia, by trochę przestudzić jej zawartość i dodajemy śmietanę oraz na powrót - krewetki. Całość powtórnie grzejemy mieszając i kosztując. Na koniec możemy dodać więcej soku z cytryny lub octu, soli lub sosu sojowego albo też cukru, jeśli potrawa potrzebuje zrównoważenia w kierunku smaku kwaśnego, słonego lub słodkiego. Całość podajemy z ryżem. SMACZNEGO!
dusia30
yellowCoach