Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Krewetki - orientalnie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne i zdrowe danie w orientalnym stylu. Potrzebujesz niewielu składników i wielu przypraw by wydobyć wschodni smak. Przepis na 4 porcje.

Krewetki - orientalnie

Składniki:

Krewetki - orientalnie

 

  • 400 g krewetek
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • papryczka pepperoni lub chili (można zastąpić łyżeczką sproszkowanego chili)
  • 6 ząbków czosnku
  • 400 g mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej
  • duża cebula
  • 1/4 ananasa
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 10-12%
  • PRZYPRAWY
  • sok z cytryny
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowy
  • sól i pieprz
  • cukier
  • chili
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Krewetki - orientalnie
Krewetki pozbaw wszystkich części skorupek, ogonków itp. 4 łyżki oleju zmieszaj z 3 łyżkami soku z cytryny, 3 przeciśniętymi ząbkami czosnku i pepperoni lub chili, po czym polej tą marynatą krewetki. Pozostaw je, by przeszły aromatem na ok 15 minut. Następnie przełóż je razem z marynatą na dużą patelnię lub wok i piecz pod przykryciem ok 10 min, mieszając raz po raz. W tym czasie podlej odrobiną sosu sojowego i ok. 3 łyżkami octu. Gdy już się upieką wyciągnij krewetki z patelni, tak, by jak najwięcej sosu zostało w naczyniu i wrzuć na nią mrożone warzywa. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Warzywa również dusimy pod przykryciem, po ok 5 minutach dorzucając cebulę pokrojoną w paski, a po kolejnych 5 minutach - ananas w słupkach i kukurydzę. Przyprawiamy całość przecierem pomidorowym, cukrem, solą, pieprzem, chili majerankiem i pozostałymi 3ma ząbkami czosnku. Zdejmujemy patelnię z ognia, by trochę przestudzić jej zawartość i dodajemy śmietanę oraz na powrót - krewetki. Całość powtórnie grzejemy mieszając i kosztując. Na koniec możemy dodać więcej soku z cytryny lub octu, soli lub sosu sojowego albo też cukru, jeśli potrawa potrzebuje zrównoważenia w kierunku smaku kwaśnego, słonego lub słodkiego. Całość podajemy z ryżem. SMACZNEGO!