SUPERPRZEPIS

Krewetki Teriyaki z grzybami oyster

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Krewetki Teriyaki z grzybami oyster Więcej zdjęć (5)

Krewetki Teriyaki z grzybami oyster to najlepsza chińszczyzna w domowym wydaniu.

Składniki:

Krewetki Teriyaki z grzybami oyster

 

  • krewetki koktajlowe 350 g
  • makaron chiński 200 g
  • grzyby oyster- w internecie piszą ,że to boczniaki 100 g
  • masło 2 łyżki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • składniki na sos:
  • woda 1 szklanka
  • sos sojowy 1/4 szklanki
  • imbir 1 łyżeczka
  • mielony imbir 1/2 łyżeczki
  • czosnek w proszku 1/4 łyżeczki
  • miód 1 1/2 łyżki
  • cukier brązowy 5 łyżek
  • wódka 2 łyżki ( można pominąć)

Sposób przygotowania:

Krewetki Teriyaki z grzybami oyster
Na początku przygotować sos: w rondelku mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i trzymamy przez ok 25 minut. Gotujemy aby sos zgęstniał. Studzimy i przelewamy do butelki. Jeżeli nie zużywamy całego sosu, można przechowywać go w lodówce. Krewetki , które kupiłam były już obgotowane. W woku rozpuszczamy łyżkę masła, przekładamy odsączone z zalewy krewetki. Podsmażamy. Jeżeli puszczą wodę, należy ją odlać. W tym czasie grzyby oczyszczamy, i kroimy w niezbyt małe kawałki. Podsmażamy je na łyżce masła , pod koniec smażenia podlewamy łyżką sosu sojowego. Grzyby przekładamy do krewetek. Makaron , który użyłam był w hermetycznie zamkniętych torebkach, gotowy do spożycia- wystarczy podgrzać. Dodajemy makaron do woka, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem Teriyaki i dokładnie mieszamy. Podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego:)
Krewetki Teriyaki z grzybami oyster
krewetki podsmażyć na łyżce masła jeżeli puszczą wodę należy ją odlać
Krewetki Teriyaki z grzybami oyster
Grzyby oyster oczyścić i pokroić w większe kawalki
Krewetki Teriyaki z grzybami oyster
podsmażyć na łyżce masła na koniec podlac sosem sojowym
Krewetki Teriyaki z grzybami oyster
do woka dodać makaron oraz sos i dokładnie wymieszać