Sposób przygotowania:
Krewetki w cieście piwnym
Krewetki po rozmrożeniu myjemy i dokładnie osuszamy. Zaczynamy od zrobienia sosu. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy skórkę startą z jednej cytryny, posiekany koperek, pieprz cytrynowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie mieszamy Olej należy podgrzać w garnku lub głębokiej patelni. Powinna być taka głębokość tłuszczu, żeby krewetka mogła swobodnie się zanurzyć.
W misce mieszamy mąkę z solą ziołową, pieprzem cytrynowym, chili i sodą oczyszczoną, dolewamy piwo w temperaturze pokojowej i całość mieszamy, aż powstanie gładkie, dość gęste ciasto. Krewetki pojedynczo zamaczamy w cieście piwnym. Ogonek powinien zostać suchy. Krewetki wrzucamy do garnka z olejem, po kilka sztuk na raz (max 4 sztuki), żeby temperatura oleju pozostała na stałym poziomie. Smażymy aż ciasto zarumieni się (około minuty). Nadmiar tłuszczu możemy odsączyć na papierowym ręczniku. Krewetki podajemy z jogurtowym sosem
W misce mieszamy mąkę z solą ziołową, pieprzem cytrynowym, chili i sodą oczyszczoną, dolewamy piwo w temperaturze pokojowej i całość mieszamy, aż powstanie gładkie, dość gęste ciasto. Krewetki pojedynczo zamaczamy w cieście piwnym. Ogonek powinien zostać suchy. Krewetki wrzucamy do garnka z olejem, po kilka sztuk na raz (max 4 sztuki), żeby temperatura oleju pozostała na stałym poziomie. Smażymy aż ciasto zarumieni się (około minuty). Nadmiar tłuszczu możemy odsączyć na papierowym ręczniku. Krewetki podajemy z jogurtowym sosem
cherry
skuter5
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki