Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krewetki w grzybach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Usunąć ogonki krewetek. Grzyby oczyścić, opłukać, wysuszyć i pokroić w plasterki ok. 1 cm...

Krewetki w grzybach

Składniki:

Krewetki w grzybach

 

  • 32 krewetki
  • 5 dużych lub 10 małych borowików (świeżych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka śmietany
  • 2 cebulki szalotki
  • 3-4 łyżki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka szampana
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki w grzybach
Usunąć ogonki krewetek. Grzyby oczyścić, opłukać, wysuszyć i pokroić w plasterki ok. 1 cm. Drobno pokroić cebulki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Smażyć szalotki ok. 30 sek., dodać borowiki i smażyć, ciągle mieszając, na dość dużym ogniu ok. 30 min. Posolić i popieprzyć. Następnie odłożyć grzyby na talerz. Wylać resztę oliwy na patelnię i obsmażyć krewetki (ok. 2 min.) Skropić szampanem. Dodać białe wino i śmietanę oraz sól i pieprz. Pozostawić na ogniu ok. 1 minuty. Wrzucić borowiki na patelnię i wszystko dusić ok. 1 min. Rozłożyć danie na gorące talerze, podawać natychmiast, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:

krewetki