2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1480]

Krewetki w marynacie z imbiru pieczone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Krewetki to prawdziwy rarytas,są smaczne lekkostrawne,ich mięso w smaku przypomina nasz drób,te w imbirowo-pomarańczowej marynacie i cieście są chrupiące i smaczne!

Krewetki w marynacie z imbiru pieczone w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krewetki w marynacie z imbiru pieczone w cieście

 

  • 30 dag krewetek tygrysich

 

  • Marynata:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta przyprawy "pięć smaków"

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krewetki w marynacie z imbiru pieczone w cieście
Krewetki rozmrozić usunąć ogonki,zostawić samo mięso.Przygotować marynatę-czosnek obrać przecisnąć przez praskę wymieszać z solą wlać sok pomarańczowy,sojowy,oraz miód wymieszać dodać drobno starty świeży imbir ,zalać krewetki i wstawić do lodówki na 1,5 godziny. Przygotować ciasto: Jajko roztrzepać z mąką szczyptą soli pieprzu i oleju dodać proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować na gęste ciasto,krewetki osączyć z zalewy zanurzać w cieście i smażyć na oleju z obu stron na rumiany kolor -około 3-4 minut. Smacznego!
Krewetki w marynacie z imbiru pieczone w cieście
krewetki rozmrażamy usuwamy ogonki zostawiamy samo mięso
Krewetki w marynacie z imbiru pieczone w cieście
Robimy marynatę zalewamy krewetki wstawiamy do lodówki
Krewetki w marynacie z imbiru pieczone w cieście
robimy gęste ciasto z podanych składników
Krewetki w marynacie z imbiru pieczone w cieście
krewetki zanurzamy w cieście smażymy na oleju