Odjazdowa Babcia

Odjazdowa Babcia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Krewetki w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piatkowy obiad nie musi byc nudny - wyglada apetycznie i smakuje niebiansko.

Krewetki w pomidorach

Składniki:

Krewetki w pomidorach

 

  • 400 g krewetek
  • 3 lyzki stolowe oliwy z oliwek
  • 3-4 zabki czosnku giganta
  • 1/2 szkl swiezej posiekanej bazylii
  • 1/2 szkl oregano jak wyzej
  • 1/2 szkl koperku jak wyzej
  • Jezeli uzywasz ziol suszonych wez 1 plaska lyzke stolowa kazdego
  • 1 lyzeczka herbaciana Grazyny esencji kreolskiej
  • 1 1/2 szklanki pokrojonych w drobna kostke swiezych pomidorow
  • 2 lyzeczki herbaciane soku z cytryny
  • 1/2 szkl sera parmesan (ja zastapilam potarkowanym zoltym serem domowej roboty Amiszow)
  • 2 lyzki stolowe posiekanej zielonej pietruszki
  • sol i oczywiscie kolorowy grubo swiezo zmielony pieprz do smaku
  • 1/3 opakowania makaronu fettucinne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krewetki w pomidorach
W sporym garnku zagotuj posolona wode z 1 lyzka oliwy (aby makaron nie sklejal sie) i gotuj makaron fettucine do miekkosci czesto mieszjac. Makaronu nie przelamuj, gotuj w calosci.
Rozgrzej olej na patelni.
Wymyte i oczyszczone z lusek krewetki osusz na papierowym reczniku aby tluszcz nie pryskal.
Wyloz krewetki na patelnie i smaz czesto mieszajac na zloty kolor. Okolo 3-5 min krewetki wczesniej obgotowane. Sorowe smazyc do momentu kiedy gotowe. Jezeli uzywasz ziol suszonych dodaj je do krewetek od razu wraz z esencja kreolska.
Kiedy krewetki nabiora pieknego zlotego koloru dodaj na patelnie pomidory, swieze posiekane ziola i sok z cytryny.
Smaz jeszcze przez chwile tylko aby pomidory rozgrzaly sie do goraca.
Dodaj sol i pieprz do smaku.
Kiedy gotowe odlej makaron, wyloz do salaterki albo bezposrednio na talerze do serwowania. Na makaron wyloz krewetki, obsyp tarkowanym serem i na wierzch posiekana zielona pietruszka.
Udekoruj okrojona skorka z cytryny i listkami bazylii albo miety.
Podawaj z letnia salatka z ogrodu babci Grazyny i z bialym winem.

Voila - smacznego !!!

Z podanych proporcji wychodza 4 porcje.