k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Krewetki w wiosennych warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste i smaczne krewetki z wiosennymi warzywami i smietaną

Krewetki w wiosennych warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krewetki w wiosennych warzywach

 

  • 10 różyczek brokułu
  • 1 średnia marchewka
  • garść fasolki szparagowej (ok 150g)
  • 0,5 szt papryki czerwonej
  • 0,5 szt papryki żółtej
  • 0,5 puszki ananasa (bez zalewy)
  • 1 mała cebulka
  • 150ml śmietany 18%
  • 250g krewetek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • curry w proszku
  • oliwa
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • sól pieprz
  • gotowany ryż

Sposób przygotowania:

Krewetki w wiosennych warzywach
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i wrzucić rozgnieciony lub posiekany czosnek razem z cebulą pokrojoną w piórka, dodać pół łyżeczki curry (jak ktoś lubi może dać więcej). Podsmażyć lekko i wrzucić krewetki (jeżeli używamy mrożonych, to najpierw trzeba je rozmrozić) i smażyć kilka minut, odłożyć w ciepłe miejsce, najlepiej zawinąć je w folię aluminiową. Na oliwę, na której smażyliśmy krewetki wrzucić marchew pokrojoną w zapałki, przekrojone na pół fasolki (bez twardych ogonków), różyczki brokuła równej wielkości. Paprykę pokroić w kostkę lub tak jak marchewkę i dodać razem z ananasem do reszty warzyw. Zalać winem i dusić 15 minut pod przykryciem. Kiedy warzywa będą al dente wrzucamy krewetki, dodajemy śmietanę i ewentualnie więcej curry, doprowadzamy powoli do wrzenia. Gotowe, podajemy z ugotowanym ryżem, posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki.
Krewetki w wiosennych warzywach
Na oliwie podgrzewamy czosnek z cebulką i dodajemy nieco curry.
Krewetki w wiosennych warzywach
Wrzucamy krewetki, które puszczą trochę wody, należy ją odparować.
Krewetki w wiosennych warzywach
Przygotowane warzywa wrzucamy na oliwie z krewetek i zalewamy winem, dusimy pod przykryciem 15 minut.
Krewetki w wiosennych warzywach
Dodajemy krewetki i śmietanę, ew. więcej curry i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.