Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krewetki z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Papryczkę chili opłukać, przeciąć na pół, usunąć pestki i posiekać. Imbir,

Krewetki z ananasem

Składniki:

Krewetki z ananasem

 

  • 400 g krewetek

 

 

  • Sos:

 

  • 100 ml soku pomarańczowego

 

  • 3 łyżki octu winnego

 

  • 2 łyżki cukru

 

  • łyżka koncentratu pomidorowego

 

 

  • papryczka chili

 

 

  • dymka

 

Sposób przygotowania:

Krewetki z ananasem
Papryczkę chili opłukać, przeciąć na pół, usunąć pestki i posiekać. Imbir, dymkę, czosnek obrać, opłukać i posiekać. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 100 ml wody, dodać sok pomarańczowy, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, posiekaną papryczkę chili, imbir, dymkę oraz czosnek i mieszając gotować aż zgęstnieje. Krewetki obrać i usunąć czarne żyłki. Ananasa pokroić w kostkę. Wrzucić krewetki z ananasem do gotującego się sosu. Podgrzewać 30 sekund i podawać z ryżem.

Tagi:

sosy krewetki