misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Krewetki z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z makaronem ryżowym, pokropionym odrobina octu ryżowego...

Krewetki z chili

Składniki:

Krewetki z chili

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 czerwone papryczki chili, pokrojone w plasterki
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili albo pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 400g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 250 g gotowanych, obranych krewetek (jeśli były mrożone trzeba je rozmrozić)
  • główka kapusty pekińskiej, umyta i pokrojona

Sposób przygotowania:

Krewetki z chili
Rozgrzać oliwę na patelni o grubym dnie. Dodać cebulę, czosnek, papryczki chili, paprykę i chili w proszku, podgrzewać 12 minut na średnim ogniu, dopóki cebula i papryki nie zmiękną. Dodać ocet i pomidory; gotować 15 minut, bez przykrycia. Dołożyć krewetki i kapustę, gotować 5 minut. Podawać z makaronem ryżowym, pokropionym odrobina octu ryżowego.

Tagi:

krewetki