Paella z kurczakiem i owocami morza

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Paella z kurczakiem: Małże umyć, udka opłukać i osuszyć. Czosnek i cebulę oczyścić, pokroić.

Paella z kurczakiem i owocami morza

Składniki:

Paella z kurczakiem i owocami morza

 

  • 50 dag małży
  • 6 udek kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 8 krewetek
  • 30 dag filetów rybnych
  • 30 dag ryżu
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka slodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Paella z kurczakiem i owocami morza

Paella z kurczakiem i owocami morza: Małże umyć, udka opłukać i osuszyć. Czosnek i cebulę oczyścić, pokroić. paprykę umyć, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Udka smażyć 10 minut na 2 łyzkach oleju, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. na tym samym oleju podsmażyć małże aż skorupiaki się otworzą. Dodać krewetki, cebulę, czosnek i paprykę, całość krótko podsmazyć. Wlać 2 łyżki oleju, włozyć rybę i krótko dusić. Wszystkie składniki wyjąć z patelni. na tę samą patelnię wsypać ryż, dodać bulion, szafran, liść laurowy, słodką paprykę i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Piekarnik rozgrzać do temp 150 st. podsmażone wcześniej składniki dodać do ryżu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Patelnię przykryć folią aluminiową. Potrawę piec 15 minut. Paellę posypać natką pietruszki.