Sposób przygotowania:
Paella z kurczakiem i owocami morzaPaella z kurczakiem i owocami morza: Małże umyć, udka opłukać i osuszyć. Czosnek i cebulę oczyścić, pokroić. paprykę umyć, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Udka smażyć 10 minut na 2 łyzkach oleju, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. na tym samym oleju podsmażyć małże aż skorupiaki się otworzą. Dodać krewetki, cebulę, czosnek i paprykę, całość krótko podsmazyć. Wlać 2 łyżki oleju, włozyć rybę i krótko dusić. Wszystkie składniki wyjąć z patelni. na tę samą patelnię wsypać ryż, dodać bulion, szafran, liść laurowy, słodką paprykę i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Piekarnik rozgrzać do temp 150 st. podsmażone wcześniej składniki dodać do ryżu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Patelnię przykryć folią aluminiową. Potrawę piec 15 minut. Paellę posypać natką pietruszki.
elutka
Gość