Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Krewetki z orzechami nerkowca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najpierw mieszamy mąkę kukurydzianą, czosnek i cukier. Następnie w mące obtaczamy krewetki. Rozgrzewamy olej w ogrzanym woku oraz

Krewetki z orzechami nerkowca

Składniki:

Krewetki z orzechami nerkowca

 

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta cukru pudru
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 450 g surowych, obranych krewetek
  • 1 pokrojony w plastry por
  • 130 g podzielonych na różyczki brokułów
  • 1 pokrojona w kostkę pomarańczowa papryka
  • 75 g niesolonych orzechów nerkowca

  • Do sosu:

  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 175 ml wywaru z ryby
  • troszkę sosu chili

Sposób przygotowania:

Krewetki z orzechami nerkowca
Najpierw mieszamy mąkę kukurydzianą, czosnek i cukier. Następnie w mące obtaczamy krewetki. Rozgrzewamy olej w ogrzanym woku oraz wrzucamy do woka krewetki. Smażymy przez 20-30 sekund, aż krewetki się zaróżowią. Podczas smażenia ciągle mieszamy. Krewetki usmażone wyjmujemy i odstawiamy. Kolejno do woka wrzucamy brokuły, por i paprykę. Smażymy i mieszamy przez 2 minuty. Sos przygotowujemy poprzez mieszanie wywaru z ryby, mąki kukurydzianej, oleju sezamowego, chińskiego wina ryżowego i odrobiny sosu chili. Sos wlewamy do woka i dodajemy orzechy nerkowca. Dorzucamy krewetki i smażymy 1 minutę. Gotowe danie podajemy natychmiast