tomek458

tomek458

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Krokieciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dlatego nadają się na szybki obiad lub kolację.

Krokieciki

Składniki:

Krokieciki

 

Sposób przygotowania:

Krokieciki
1. Mąkę przesiać do wysokiego naczynia. Wbić 2 jajka, wlać 2 łyżki oleju i i ok. 1 i 1/2 szkl. mleka. Doprawić solą. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto.
2. Do masy stopniowo wlewać resztę mleka, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. odstawić na ok. 30 min, po czym porcjami wlewać na rozgrzaną patelnie teflonową i smażyć naleśniki.
3.Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i posiekać, a następnie zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać pieczarki i dusić do odparowania wody, po czym połączyć ze startym serem. Wszystkie składniki starannie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
4. Ciepłym farszem smarować naleśniki i składać w nieduże krokieciki. Można je od razu podawać albo obtoczyć w jajku i bułce tartej a na koniec usmażyć na pozostałym oleju na rumiany kolor.

Smacznego!