Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1397]

Krokiety czosnkowe z farszem i serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne placki naleśnikowe nafaszerowane smacznymi dodatkami i opanierowane w jajku z bułka tartą. Pycha!

Krokiety czosnkowe z farszem i serkiem topionym

Składniki:

Krokiety czosnkowe z farszem i serkiem topionym

serek topiony

  • Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • Farsz:
  • 2 parówki
  • 1 mała cebula
  • 5-6 pieczarek
  • 1/2 puszki marchewki z groszkiem
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 50-100 g serka topionego
  • 1 jajko + szczypta soli
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety czosnkowe z farszem i serkiem topionym
Jajko rozmieszać z wodą, mlekiem i solą. Dodać mąkę i czosnek w proszku. Na samym końcu dolać oliwy i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (to sposób, aby placki nie będą przywierały do patelni, nie trzeba natłuszczać jej olejem).

Farsz: Cebulę, pieczarki i parówki - pokroić i podsmażyć. Po zdjęciu z patelni wymieszać z marchewką i groszkiem (bez zalewy). Połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Naleśniki posmarować serkiem topionym oraz farszem i złożyć (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość luźno pozwijać w rulony). Obtoczyć w rozmąconym jajku (ze szczyptą soli) i w bułce tartej (również boki).

Smażyć (na rozgrzanym tłuszczu) z obu stron do zarumienienia się.