Sposób przygotowania:
Krokiety drob-pieczarkowe w sosie czosnk
Naleśniki: Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20-30 minut. Ciasto może być na początku trochę rzadkie, ale po odstawieniu zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje za bardzo, podlać jeszcze wodą gazowaną. Usmażyć naleśniki.
Farsz: Marchewkę obrać i pokroić w plasterki lub półksiężyce i ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Fileta umyć, oczyścić, pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, curry i lubczyku. Odstawić. Pieczarki umyć, pokroić wedle uznania i podsmażyć. Doprawić solą. Gdy zmiękną dodać poszatkowaną cebulę i smażyć pod przykryciem do uzyskania miękkości cebuli. Następnie podzielić brokuły na różyczki, sparzyć na durszlaku. Ugotować wrzucając na gotującą się wodę z dodatkiem odrobiny soli i ok. 2 łyżeczek cukru. Tak przygotowane składniki połączyć, dodać ser żółty oraz siemię lniane. Doprawić w razie konieczności.
Składniki na sos połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek i wymieszać. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy sos, dodajmy do niego odrobinę mleka.
Na naleśniki nakładać ok. 3 łyżek farszu, zawinąć z lewej i prawej na ok. 2-3 cm, a następnie zwijać od góry do dołu. Tak przygotowane naleśniki maczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Polać sosem czosnkowym. Smacznego!!!
Farsz: Marchewkę obrać i pokroić w plasterki lub półksiężyce i ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Fileta umyć, oczyścić, pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, curry i lubczyku. Odstawić. Pieczarki umyć, pokroić wedle uznania i podsmażyć. Doprawić solą. Gdy zmiękną dodać poszatkowaną cebulę i smażyć pod przykryciem do uzyskania miękkości cebuli. Następnie podzielić brokuły na różyczki, sparzyć na durszlaku. Ugotować wrzucając na gotującą się wodę z dodatkiem odrobiny soli i ok. 2 łyżeczek cukru. Tak przygotowane składniki połączyć, dodać ser żółty oraz siemię lniane. Doprawić w razie konieczności.
Składniki na sos połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek i wymieszać. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy sos, dodajmy do niego odrobinę mleka.
Na naleśniki nakładać ok. 3 łyżek farszu, zawinąć z lewej i prawej na ok. 2-3 cm, a następnie zwijać od góry do dołu. Tak przygotowane naleśniki maczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Polać sosem czosnkowym. Smacznego!!!
luna
evita0007