karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Krokiety drob-pieczarkowe w sosie czosnk

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smakowite krokiety z połączeniu z przepisem na idealny sos czosnkowy! Smacznego!

Krokiety drob-pieczarkowe w sosie czosnk

Składniki:

Krokiety drob-pieczarkowe w sosie czosnk

 

 

  • Farsz:
  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 kg brokułów
  • 15-20 dag startego sera żółtego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 średnie marchewki
  • płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżka lubczyku suszonego
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • cukier
  • sól, pieprz

 

  • Sos czosnkowy:
  • 2 ząbki czosnku ( w zależności od wielkości i chęci uzyskania intensywności smaku)
  • 3 łyżeczki śmietany 12%
  • 4 łyżeczki majonezu (dla Wrocławian - Społem Widok)
  • szczypta przyprawy do pizzy
  • pół łyżeczki lubczyku suszonego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • ew. kilka łyżek mleka
  • sól czosnkowa, odrobina cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety drob-pieczarkowe w sosie czosnk
Naleśniki: Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20-30 minut. Ciasto może być na początku trochę rzadkie, ale po odstawieniu zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje za bardzo, podlać jeszcze wodą gazowaną. Usmażyć naleśniki.
Farsz: Marchewkę obrać i pokroić w plasterki lub półksiężyce i ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Fileta umyć, oczyścić, pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, curry i lubczyku. Odstawić. Pieczarki umyć, pokroić wedle uznania i podsmażyć. Doprawić solą. Gdy zmiękną dodać poszatkowaną cebulę i smażyć pod przykryciem do uzyskania miękkości cebuli. Następnie podzielić brokuły na różyczki, sparzyć na durszlaku. Ugotować wrzucając na gotującą się wodę z dodatkiem odrobiny soli i ok. 2 łyżeczek cukru. Tak przygotowane składniki połączyć, dodać ser żółty oraz siemię lniane. Doprawić w razie konieczności.
Składniki na sos połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek i wymieszać. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy sos, dodajmy do niego odrobinę mleka.
Na naleśniki nakładać ok. 3 łyżek farszu, zawinąć z lewej i prawej na ok. 2-3 cm, a następnie zwijać od góry do dołu. Tak przygotowane naleśniki maczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Polać sosem czosnkowym. Smacznego!!!