Sposób przygotowania:
Krokiety z mięsem, warzywami i sosem
Mięso mielone wrzucam na patelnie i podsmażam na odrobince oleju. Pora kroję w kosteczkę - dorzucam do mięsa. Marchew obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach - dodaję do reszty. Paprykę żółtą myję, usuwam pesteczki, kroję w kosteczkę i również dorzucam na patelnie. Całość podsmażam aż warzywa zrobią się miękkie i ładnie połączą z mięsem.
W tam czasie robię naleśniki na słono. Miksuję ze sobą wszystkie składniki na gładką masę - najlepiej dość lejącą. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewam wody. Smażę spore naleśniki na odrobince oleju na rumiano z obu stron.
Następnie na każdego usmażonego naleśnika układam około 3 spore łyżki farszu. Na to trochę kiełków i około pól plasterka sera żółtego. Całość zawijam w rulon, podwijając boki do środka. W jednej misce rozbełtuję 2 jajka, a do drugiej wsypuję bułkę tartą. Każdego krokieta dokładnie i ostrożnie obtaczam w jajku i w bułce tartej. Smażę na oleju z każdej strony na rumiany kolor.
Sos: do miski wlewam jogurt i majonez - mieszam. Czosnek obieram i wyciskam do jogurtu. Całość przyprawiam solą, pieprzem i koperkiem do smaku. Krokiety podaję na ciepło z sosem.
W tam czasie robię naleśniki na słono. Miksuję ze sobą wszystkie składniki na gładką masę - najlepiej dość lejącą. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewam wody. Smażę spore naleśniki na odrobince oleju na rumiano z obu stron.
Następnie na każdego usmażonego naleśnika układam około 3 spore łyżki farszu. Na to trochę kiełków i około pól plasterka sera żółtego. Całość zawijam w rulon, podwijając boki do środka. W jednej misce rozbełtuję 2 jajka, a do drugiej wsypuję bułkę tartą. Każdego krokieta dokładnie i ostrożnie obtaczam w jajku i w bułce tartej. Smażę na oleju z każdej strony na rumiany kolor.
Sos: do miski wlewam jogurt i majonez - mieszam. Czosnek obieram i wyciskam do jogurtu. Całość przyprawiam solą, pieprzem i koperkiem do smaku. Krokiety podaję na ciepło z sosem.
zbysiowa
Elficzna
Dziękuję Kochana :) żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia w przekroju buu :( bo fajne były ale wszyscy się rzucili do jedzenia i zapomniałam pstryknąć.
zbysiowa
Zrobisz następnym razem:)
ewelina2009
Elficzna
polecam :) szczególnie farsz smaczny wyszedł :)