Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Krokiety do czerwongo barszczu wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krokiety do czerwonego barszczu wg Megg

Krokiety do czerwongo barszczu wg Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety do czerwongo barszczu wg Megg

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety do czerwongo barszczu wg Megg
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki, zalać wodą i ugotować do miękkości. Słoninę pokroić w małą kosteczkę i stopić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do słoniny na patelnię. Całość razem podsmażać, dodając do smaku sól ziołową, pieprz grubo zmielony oraz oregano. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzić ich, a następnie utłuc na jednolitą masę. Następnie dodać gałkę muszkatołową, podsmażoną ze słoninką cebulę i wszystko razem dokładnie utłuc. Gorącą masę ziemniaczaną rozsmarowywać na waflach i zwijać roladę. Każdą roladę pokroić na 3 części. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowane krokieciki panierować najpierw w jajku, a później w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe usmażone krokieciki podawać na ciepło z czerwonym barszczem.
Krokiety do czerwongo barszczu wg Megg
Krokiety do czerwongo barszczu wg Megg
Krokiety do czerwongo barszczu wg Megg
Krokiety do czerwongo barszczu wg Megg