Sposób przygotowania:
Krokiety do czerwongo barszczu wg Megg
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki, zalać wodą i ugotować do miękkości. Słoninę pokroić w małą kosteczkę i stopić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do słoniny na patelnię. Całość razem podsmażać, dodając do smaku sól ziołową, pieprz grubo zmielony oraz oregano. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzić ich, a następnie utłuc na jednolitą masę. Następnie dodać gałkę muszkatołową, podsmażoną ze słoninką cebulę i wszystko razem dokładnie utłuc. Gorącą masę ziemniaczaną rozsmarowywać na waflach i zwijać roladę. Każdą roladę pokroić na 3 części. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowane krokieciki panierować najpierw w jajku, a później w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe usmażone krokieciki podawać na ciepło z czerwonym barszczem.