SUPERPRZEPIS

Krokiety drobiowo wołowe

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Krokiety drobiowo wołowe Więcej zdjęć (5)

Trochę pracochłonne danie, ale warte poświęconego czasu:)

Składniki:

Krokiety drobiowo wołowe

 

 

  • Farsz
  • 70 dag mięsa ( wołowe i indycze z rosołu)
  • Warzywa z rosołu
  • Cebula
  • lubczyk
  • pieprz mielony
  • sól
  • przyprawa w płynie

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety drobiowo wołowe
Mąkę, jajka, wodę, mleko,olej i sól miksuję dokładnie , odstawiam na 10 minut i smażę na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki. Muszą być tylko lekko podpieczone bo inaczej będą się łamać. Z tej ilości smażę około 20 naleśników ( zależy od grubości jaką smażę)



Mięso z rosołu obieram z kości, mielę w maszynce razem z marchewką i pietruszką z rosołu. Obraną i umytą cebulę kroję w piórka i smażę na łyżce oleju na złoty kolor. Mielę razem z mięsem i warzywami. Farsz doprawiam solą, mielonym pieprzem, lubczykiem i przyprawą w płynie, mieszam.



Nakładam po łyżce na naleśnika i zwijam krokiety. Panieruję w jajku zmieszanym z wodą i szczyptą soli, oraz w bułce tartej. Smażę do zrumienienia z obydwu stron. Podaję z czerwonym barszczem.



Z tej porcji farszu wyszło mi 14 krokietów.
Krokiety drobiowo wołowe
Mąkę, jajka, wodę, mleko,olej i sól miksuję dokładnie , odstawiam na 10 minut i smażę na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki.
Krokiety drobiowo wołowe
Mięso z rosołu obieram z kości, mielę w maszynce razem z marchewką i pietruszką z rosołu. Obraną i umytą cebulę kroję w piórka i smażę na łyżce oleju na złoty kolor. Mielę razem z mięsem i warzywami
Krokiety drobiowo wołowe
doprawiam solą, mielonym pieprzem, lubczykiem i przyprawą w płynie, mieszam. Nakładam po łyżce na naleśnika i zwijam krokiety
Krokiety drobiowo wołowe
Panieruję w jajku zmieszanym z wodą i szczyptą soli, oraz w bułce tartej. Smażę do zrumienienia z obydwu stron.