Sposób przygotowania:
Krokiety z ziemniaczanym nadzieniem
Ciasto naleśnikowe:
Do zmiksowanych jajek z odrobiną soli wlać mleko, wodę, olej, wsypać mąkę i sproszkowany młody jęczmień. Wszystko razem zmiksować, odłożyć na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię wlewać nieduże ilości ciasta i usmażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie:
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ostudzić.
Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę dodać cebulę, pokruszony ser, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i posiekany szczypior. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Naleśniki smarować farszem, zawijać brzegi i zwijać w roladki.
Następnie zanurzać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Do zmiksowanych jajek z odrobiną soli wlać mleko, wodę, olej, wsypać mąkę i sproszkowany młody jęczmień. Wszystko razem zmiksować, odłożyć na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię wlewać nieduże ilości ciasta i usmażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie:
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ostudzić.
Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę dodać cebulę, pokruszony ser, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i posiekany szczypior. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Naleśniki smarować farszem, zawijać brzegi i zwijać w roladki.
Następnie zanurzać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem.
zbysiowa