SUPERPRZEPIS

Krokiety z ziemniaczanym nadzieniem

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Krokiety z ziemniaczanym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Krokiety z nadzieniem ziemniaczano-serowym z dodatkiem suszonych pomidorów i posiekanego szczypiorku są rewelacyjne w smaku.

Składniki:

Krokiety z ziemniaczanym nadzieniem

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Nadzienie:
  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z ziemniaczanym nadzieniem
Ciasto naleśnikowe:

Do zmiksowanych jajek z odrobiną soli wlać mleko, wodę, olej, wsypać mąkę i sproszkowany młody jęczmień. Wszystko razem zmiksować, odłożyć na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię wlewać nieduże ilości ciasta i usmażyć cienkie naleśniki.

Nadzienie:

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ostudzić.

Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę dodać cebulę, pokruszony ser, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i posiekany szczypior. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Naleśniki smarować farszem, zawijać brzegi i zwijać w roladki.

Następnie zanurzać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Krokiety z ziemniaczanym nadzieniem
Do zmiksowanych jajek dodać pozostałe składniki
Krokiety z ziemniaczanym nadzieniem
Ziemniaki połączyć z serem, cebulą, szczypiorem i suszonymi pomidorami
Krokiety z ziemniaczanym nadzieniem
Usmazone naleśniki posmarować farszem i zwinąć
Krokiety z ziemniaczanym nadzieniem
Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej