jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Krokiety klasyczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Proste danie mączne smażone na patelni, podawane ze słonym nadzieniem tj: grzyby, mięso mielone, kapusta kwaszona... :)

Krokiety klasyczne

Składniki:

Krokiety klasyczne

 

  • CIASTO
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

 

  • NADZIENIE
  • dowolne słone

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety klasyczne
Jajko ubić z mlekiem, wodą, solą, potem dodać mąkę i wymieszać.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, ewentualnie można dodać więcej mleka lub mąki do uzyskania pożądanej gęstości.

Olej rozgrzać na patelni i wlewać na nią równomiernie przygotowane ciasto, smażąc z obu stron do zrumienienia.