2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Krokiety mięsne z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej,zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad!

Krokiety mięsne z kapustą

Składniki:

Krokiety mięsne z kapustą

Ciasto naleśnikowe:

Farsz:

  • Farsz:
  • 60 dag kapusty kiszonej z marchewką
  • 40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina)
  • 1 duża cebula
  • sól himalajska do smaku
  • czubryca czerwona do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Panierka;

Sposób przygotowania:

Krokiety mięsne z kapustą

Ciasto:

Krokiety mięsne z kapustą
z podanych w przepisie składników robimy ciasto

Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki

ETAP 2:

Krokiety mięsne z kapustą
według wskazówek w przepisie robimy farsz z kapusty

Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min,odcedzamy ,zimną wyciskamy ,kręcimy przez maszynkę razem z mięsem z rosołu,cebulę obieramy, siekamy nożem w kostkę, szklimy na 2 łyżkach oleju dodajemy do zmielonego farszu doprawiamy do smaku solą, czerwoną czubrycą oraz pieprzem.

ETAP 3:

Krokiety mięsne z kapustą
naleśniki smarujemy nadzieniem zawijamy w rulony

Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki ,zawijać w rulony.
Jajka do panierki roztrzepujemy widelcem solimy szczyptę i panierujemy krokiety w jajku i bułeczce tartej .

ETAP 4:

Krokiety mięsne z kapustą
gotowe krokiety smażymy na oleju na patelni podajemy gorace

smażymy na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podajemy gorące solo lub z czerwonym barszczykiem.