SUPERPRZEPIS

Krokiety z kapustą i pieczarkami

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Krokiety z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Smaczne krokiety z kapustą i pieczarkami

Składniki:

Krokiety z kapustą i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i pieczarkami
W misce zmiksować mleko z wodą, mąką, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę i zmiksować. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie znów zmiksować. Smażyć cienkie naleśniki na mocno nagrzanej patelni. Na farsz: kapustę obgotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wystudzić i posiekać. Pieczarki umyć dokładnie, pokroić w plasterki. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i odparują. Dodać kapustę i wymieszać. Dusić razem kilka minut. Doprawić pieprzem do smaku. Na każdego naleśnika nakładać 2 łyżki farszu, założyć boki i zwinąć w krokiety. Powtarzać czynność aż do wykorzystania naleśników i farszu. Gotowe krokiety zanurzać w jajku roztrzepanym z mlekiem, panierować w bułce tartej. kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano i chrupiąco z każdej strony. Ułożyć na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują z czystym barszczem
Krokiety z kapustą i pieczarkami
usmażyć naleśniki i przygotować farsz z kapusty i pieczarek
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Na każdego naleśnika nakładać 2 łyżki farszu, założyć boki i zwinąć w krokiety.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Powtarzać czynność aż do wykorzystania naleśników i farszu.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Gotowe krokiety zanurzać w jajku roztrzepanym z mlekiem, panierować w bułce tartej. kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano i chrupiąco z każdej strony