gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

krokiety rybno ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

smaczne danie dla tych co nie bardzo lubią dan z ryb

krokiety rybno ziemniaczane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

krokiety rybno ziemniaczane

 

  • 30 dkg filetu ryby mrozonej
  • 30 dkg ugotowanych ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • 1łyzka masła
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 łyzeczka soku cytrynowego
  • olej do smazenia
  • panierka
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

krokiety rybno ziemniaczane
Rozmrożony filet ugotowac w lekko osolonej wodzie.
Ziemniaki też ugotować przecisnąć przez praskę albo utłuc tłuczkiem.Ugotowaną rybę rozdrobic, dodać natkę pietruszki,doprawić solą i pieprzem ,wymieszać tę masę.,na patelni rozgrzac masło przesmazyć masę,ostudzić .
Do zimnej masy dodac jajko,wymieszać ,jezeli masa jest rzadka,można dodać bułki tartej.Z masy formujemy krokiety nie bardzo duże.Jajko rozmącić widelcem opanierować krokieta ,obtoczyć w bułce tartej.Smazymy krokiety na złoty kolor.
Krokiety podajemy do obiadu.Przed podaniem krokiety skropić sokiem z cytryny.



POLECAM !!!
krokiety rybno ziemniaczane
Krokiety podajemy do obiadu z ryżem i sórówką z kiszonej kapusty.