Sposób przygotowania:
Krokiety ryżowe marleny1114
Wypłukany, osaczony ryż obsmażyć na maśle, zalać rosołem, zagotować. Następnie przykryć i wstawić na 20 minut do nagrzanego, gorącego piekarnika. Nie mieszać! Po wyjęciu z piekarnika ryż połączyć z tartym serem, a kiedy nieco przestygnie wbić 2 jajka. Całość dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i wyłożyć centymetrową warstwą na stolnicę. Poczekać, aż wystygnie. Wtedy należy powycinać z niej krążki 3-4 cm. Z plasterków sera grubości 1/2 cm powycinać takie same krążki. Między dwoma krążkami ciasta umieścić po jednym kawałku sera i lekko ścisnąć. Całość panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej, usmażyć z obu stron w głębokim oleju. Usmażone krokiety osaczyć na ręczniku papierowym i układać w ciepłym miejscu. Potrawa przestygnięta traci smak! Życzę Smacznego ; )