Sposób przygotowania:
Krokiety z kapustą i grzybami
FARSZ: Grzyby dokładnie umyć, zalać gorącą wodą i zostawić aż zmiękną. Kapustę zalać wodą, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę dobrze jest przecedzić przez sitko wyłożone płatkiem kosmetycznym), gotować do miękkości. Odsączyć, wystudzić, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. NALEŚNIKI: Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka i mleko, zmiksować na gładkie ciasto, odstawić na 20-30 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dodać taką ilość wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany, oraz łyżkę oleju. Na rozgrzaną patelnię wylewać porcje ciasta i smażyć z obu stron cienkie placki. Po zdjęciu z patelni odkładać jeden na drugi, na płaski talerz. Na przestudzone naleśniki nakładać porcje farszu, zawijać brzegi do środka i zwijać w rulon. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
zbysiowa
edytaha
A moje już niestety zjedzone...