tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Krokiety z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne krokiety z kapustą oraz pieczarkami, które przygotować może każdy - szybko i bardzo łatwo.

Krokiety z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Na ciasto naleśnikowe

Na farsz

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i pieczarkami
1) Kapustę myjemy, odciskamy dobrze z wody i drobno kroimy.

2) Pieczarki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kosteczkę i gotujemy.

3) Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy ugotowane pieczarki, przyprawiamy pieprzem i solą, smażymy.

4) Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę i zeszklimy w garnuszku.

5) Do pieczarek dodajemy kapustę i zeszkloną cebulkę, podsmażamy.

6) Na koniec przyprawiamy farsz pieprzem, przekładamy gotowy do naczynia i odstawiamy.

7) Z podanych składników na ciasto naleśnikowe robimy naleśniki - wszystkie składniki łączymy, ciasto nie może być za gęste i smażymy naleśniki.

8) Na usmażone naleśniki nakładamy farsz (po 2-3 łyżki), składamy na kształt krokietów.

9) Jajko wbijamy do głębokiego talerza, roztrzepujemy widelcem.

10) Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.

11) Obtaczamy krokiety w jajku i bułce tartej.

12) Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

13) Usmażone krokiety odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Kapustę myjemy, odciskamy dobrze z wody i drobno kroimy.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Pieczarki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kosteczkę i gotujemy.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę i zeszklimy w garnuszku.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Do pieczarek dodajemy kapustę i zeszkloną cebulkę, podsmażamy.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Usmażone krokiety odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy.