Sposób przygotowania:
Krokiety z krewetek*
Krewetki dokładnie umyć, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli, gotować przez 5 min. Odcedzić na sicie, wywar zachować. Krewetki wyjąć ze skorupek, główki i skorupki z powrotem włożyć do wywaru, gotować przez 10 min.Wywar przecedzić przez sitko. Krewetki przestudzić, pokroić na bardzo małe kawałeczki. Masło roztopić wrondelku, dodać mąkę, mieszając podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Rozprowadzić 2-3 łyżkami wywaru z krewetek. Gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Krewetki i żółtka dodać do sosu, przyprawić solą i pieprzem, zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Jajko roztrzepać w jednej miseczce, w drugiej przygotować bułkę tartą. Oliwę rozgrzać w rondlu. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać najpierw wjajku, potem w bułce. Krokiety wrzucać na rozgrzaną oliwę, smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjmować na sito, odsączyć z tłuszczu, piwa lub wina.