zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Krokiety z mięsem i kapustą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Najlepiej smakują z czystym czerwonym barszczem

Krokiety z mięsem i kapustą

Składniki:

Krokiety z mięsem i kapustą

 

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:
  • 200ml mleka
  • 200ml kefiru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • FARSZ:
  • 500g kapusty kiszonej
  • 300g mięsa mielonego (mieszanego)
  • sól,pieprz
  • tymianek
  • (mozna użyć przyprawy do dań z kapusty)
  • kilka grzybków (suszonych albo świeżych)
  • DODATKOWO:
  • bułka tarta
  • jajko
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem i kapustą
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem miksujemy i pieczemy naleśniki. FARSZ: Kapuste płuczemy i gotujemy. Mięso obsmażamy dodając przyprawy i drobno pokrojone grzyby. Gdy kapusta będzie miękka odcedzamy ją,studzimy i mielimy. Dodajemy do niej mieso z przyprawami i grzybami.Chwile dusimy. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i dowolnie zwijamy,panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy gorące z czerwonym barszczem.