Sposób przygotowania:
Krokiety z mięsem i kapustą 5
Mleko, wodę, jajka, sól mieszamy, na końcu dodajemy mąkę do momentu, aż ciasto zrobi się na wpół gęste. Na patelni smażymy naleśniki. Główkę kapusty kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Po tym czasie wyjmujemy z garnka i mielimy w maszynce na grubych oczkach. Tak przygotowaną kapustę smażymy na patelni dodając sól, pieprz, przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę. Na drugiej patelni smażymy mięso mielone z przyprawami, usmażone dodajemy do kapusty. Farszem smarujemy naleśniki i składamy krokiety. W misce mieszamy odrobinę mąki z wodą i w tym maczamy delikatnie krokiety, potem obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Najlepiej podawać z czerwonym barszczem.