Sposób przygotowania:
Krokiety z młodą kapustą i kiełbaskąFarsz:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy, płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka bardzo dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy i razem z kiełbasą kroimy w drobną kostkę, następnie każdą osobno przesmażamy na oleju, cebulę lekko rumienimy. Przekładamy do kapusty, dodajemy koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprze, chwilę jeszcze przesmażamy. Farsz studzimy.
Ciasto:
Ciasto na naleśniki dokładnie miksujemy żeby nie było grudek, następnie odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na odrobinie oleju, na rozgrzanej patelni z obu stron. Usmażone naleśniki studzimy.
Zawijanie:
Na naleśniki nakładamy porcje farszu, zwijamy krokiety, następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażenie
Przygotowane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, następnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk krokietów. Naleśniki usmażyłam o średnicy około 20 cm.
Przygotowane krokiety możemy włożyć na kilkanaście minut do lodówki, wtedy lekko stężeją i nie będą się rozwijały w trakcie smażenia.