Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Krokiety z pieczarkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie i bardzo smaczne danie. Mi najbardziej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczyku. Polecam, smacznego!

Krokiety z pieczarkami i serem

Składniki:

Krokiety z pieczarkami i serem

 

  • 1,2 kg małych pieczarek
  • 15 dag miękkiego żółtego sera
  • 1 spora cebula
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz mielony, maggi
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody mineralnej gazowanej
  • mąka - tyle ile zabierze - ciasto mam mieć konsysyencję smietany
  • mała łyżeczka majeranku
  • mała łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina ostrej papryki
  • masło klarowane do pieczarek
  • sól
  • 2 jajka + bułka tarta do panierowania
  • olej + 1 łyżka masła klarowanego do obsmażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami i serem
Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 15 min. a następnie smażymy naleśniki (powinno być 9-10szt).

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, przysmażamy cebulkę, wkładamy pieczarki i smażymy do odparowania soku i lekkiego przyrumienienia. Wkładamy starkowany ser i smażymy do rozpuszczenia się sera.

Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę pieczarek. Składamy w kopertę, panierujemy (bułka-jajko-bułka) i smażymy na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor.