Sposób przygotowania:
Krokiety ziemniaczane
Surowe obrane ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, dodaj trochę mąki, jajko, sol i dokładnie wszystko wymieszaj. Z otrzymanej masy uformuj podłużne krokiety i ugotuj je w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Następnie odcedź je na durszlaku i przełóż do głębokiego rondla. Przygotuj sos. Na maśle podsmaż mąkę na jasnozłoty kolor, rozmieszaj ją w szklance ostudzonego zimnego bulionu mięsnego lub warzywnego, dodaj starty korzeń pietruszki, przecier pomidorowy, liść laurowy i posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem do samu. Gotuj 15-20 minut. Następnie przecedź sos, wrzuć d niego drobno pokrojoną cebule i mieszając, powoli doprowadź do wrzenia. Tak przygotowanym sosem zalej krokiety i duś je na małym ogniu przez 10-15 minut. Podawaj gorące, razem z sosem. Możesz je posypać drobno posiekaną natka pietruszki lub koperkiem i przybrać kilkoma listkami świeżej bazylii. Krokiety ziemniaczane mogą stanowić samodzielne danie, na przykład na ciepłą kolację, ale idealnie nadają się także jako dodatek do sztuki mięsa lub drobiu, ryb albo parówek.