Sposób przygotowania:
Krokiety ziemniaczane z kapustą
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Kapustę oczyścić i poszatkować. W garnku rozgrzać margarynę, podsmażyć cebulę. Dodać kapustę i dusić przez chwilę. Zalać rosołem, doprawić kminkiem, cukrem i octem. Wymieszać. Przykryć i dusić około 30minut. Ziemniaki odcedzić i przetrzeć lub zmielić w maszynce. Masę wyłożyć na stolnicę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać ser żółty, jajko i mąkę. Wyrobić na ścisłe ciasto, uformować krokiety. Na patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor. Zdjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić w ciepłe miejsce. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Podawać na dużym talerzu: w środku kładziemy kapustę, dookoła krokiety w formie wianka. Wszystko posypać szczypiorkiem.