mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Krokiety ziemniaczane z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo gustowne danie. Będzie smakowało każdemu.

Krokiety ziemniaczane z kapustą

Składniki:

Krokiety ziemniaczane z kapustą

 

  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 200g mąki pszennej
  • średnia główka kapusty białej
  • 1 cebula
  • 4 łyżki margaryny
  • 350ml gotowego rosołu warzywnego
  • 1 łyżka kminku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • kilka kropel octu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól
  • olej, smalec do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Krokiety ziemniaczane z kapustą
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Kapustę oczyścić i poszatkować. W garnku rozgrzać margarynę, podsmażyć cebulę. Dodać kapustę i dusić przez chwilę. Zalać rosołem, doprawić kminkiem, cukrem i octem. Wymieszać. Przykryć i dusić około 30minut. Ziemniaki odcedzić i przetrzeć lub zmielić w maszynce. Masę wyłożyć na stolnicę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać ser żółty, jajko i mąkę. Wyrobić na ścisłe ciasto, uformować krokiety. Na patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor. Zdjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić w ciepłe miejsce. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Podawać na dużym talerzu: w środku kładziemy kapustę, dookoła krokiety w formie wianka. Wszystko posypać szczypiorkiem.