jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

SUPERPRZEPIS

Królewski sernik z owocami

  • 44
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 72

Aksamitny ser połączony z soczystością owoców - rozpływa się w ustach...

Królewski sernik z owocami

Składniki:

Królewski sernik z owocami

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera (najlepiej - twarożek sernikowo - kanapkowy)
  • 2 całe jajka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka tłuszczu

 

  • Masa bezowa:
  • białka z jajek użytych do ciasta
  • 1 szklanka cukru

 

  • Owoce:
  • puszka lub dwie owoców w syropie własnym - ananasów, brzoskwiń lub moreli

Sposób przygotowania:

Królewski sernik z owocami
Ciasto na sernik:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie razem. podzielić na 3 części - 1 z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.



Masa serowa:

Cukier utrzeć dokładnie z cukrem przy pomocy drewnianej gałki. Ucierając dodawać stopniowo jajka, ser oraz proszek budyniowy.



Masa bezowa:

Białka z jajek użytych do przygotowania ciasta ubić z dodatkiem jednej szklanki cukru.



1. Dwiema pozostałymi niezamrożonymi częściami ciasta wykleić blachę.

2. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto.

3. Na masie serowej ułożyć odsączone owoce - pokrojone na cząstki morele, brzoskwinie lub ananasa. Lekko wcisnąć je w masę.

4. Masę bezową wyłożyć na owoce.

5. Zetrzeć na wierzch zamrożoną część ciasta.



Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni i od razu zwiększyć ją do 180 stopni. Ciasto należy piec około 1 godzinę.



Smacznego!