Sposób przygotowania:
Królik duszony po meksykańsku
Zaczynam od umycia, osuszenia i natarcia tuszki solą i oliwą, zostawiam w chłodnym miejscu na około 15 minut. Po tym czasie w głębokiej patelni lub rondelku rozgrzewam tłuszcz i wkładam przyrządzonego wcześniej królika. Smażę około 10 minut z jednej strony, odwracam i dorzucam pokrojonego w plasterki pora (wcześniej oczywiście go czyszczę i myję), co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Do królika (po kolejnych 10 minutach) dorzucam nie odcedzoną kukurydzę z puszki oraz fasolkę (również z całą zawartością puszki) wszystko zalewam wodą i dodaję przecier pomidorowy oraz mieszankę ostrych przypraw (ostrą paprykę, imbir, chilli , pieprz, sól), doprawiam wg własnego smaku. Wszystko duszę na małym ogniu pod przykryciem około 40-50 minut, jeśli się uda to odwracam raz królika na drugą stronę. 10 minut przed końcem duszenia dodaję do mięsa surowy ryż i wszystko mieszam, duszę aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby dolewam wodę lub duszę bez przykrycia pamiętając jednak o tym, że ryż wchłonie część wody. Przed podaniem królika porcjuję i serwuję z ryżem na ciepło. Smacznego!