zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Królik na pomidorową nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne, mięciutkie mięso z królika w towarzystwie delikatnego sosu . Zasmakuje każdemu, gwarantuję ;)

Królik na pomidorową nutę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik na pomidorową nutę

 

  • tuszka królika ( 1,20 -1,40 kg)
  • przyprawa do mięs czerwona Knorr
  • masło klarowane
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Vegeta domowa lub kucharek
  • pieprz czarny mielony i sól do smaku
  • kubek gęstej śmietany ( 180 ml)
  • 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

Królik na pomidorową nutę
Mięso królika myję i dzielę na kawałki , każdy nacieram obficie przyprawą do mięs. Odstawiam na parę godzin, minimum jedną.

Po tym czasie obsmażam kawałki królika na maśle klarowanym. Dobrze obsmażone zalewam wrzątkiem, tak aby woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa)

Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie.

Podaję z ziemniakami i korniszonami.
Królik na pomidorową nutę
Mięso królika myję i dzielę na kawałki , każdy nacieram obficie przyprawą do mięs.
Królik na pomidorową nutę
Po tym czasie obsmażam kawałki królika na maśle klarowanym.
Królik na pomidorową nutę
Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy,
Królik na pomidorową nutę
mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie.