qqsica

qqsica

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Królik z pieczonymi warzywami z nutą pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny królik długo pieczony w białym winie, z rozmarynem. Do tego pieczone ziemniaki z marchewką mini, tymiankiem i skórką z pomarańczy.

Królik z pieczonymi warzywami z nutą pomarańczy

Składniki:

Królik z pieczonymi warzywami z nutą pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Królik z pieczonymi warzywami z nutą pomarańczy
Królika dokładnie myjemy, solimy, pieprzymy, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, świeży rozmaryn, wkładamy na 24 h do lodówki. Na drugi dzień, obsmażamy królika, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy niewielką ilością bulionu i 1 kieliszkiem białego wina, pieczemy ok 2 h, w temperaturze 200 stopni. 30 minut przed końcem pieczenia królika, gotujemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki, a także w osobnym garnku marchewkę mini (1/3 opakowania). Ziemniaki i marchewkę (wcześniej obtoczone olejem z tymiankiem i solą) wkładamy do naczynia żaroodpornego, i pieczemy obok królika aż do zrumienienia się warzyw. Wykładamy wszystko na talerz, posypując warzywa skórką z pomarańczy. Smacznego.

Tagi:

mięso danie