pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Królik po kastylijsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

smażone combry królicze polane pysznym żółtym sosie

Królik po kastylijsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik po kastylijsku

 

Sposób przygotowania:

Królik po kastylijsku
Comber króliczy posypujemy solą i płatkami chili. Na rozgrzany olej Wielkopolski wrzucamy comber i rumienimy na dużym ogniu. Zarumienione mięso przekładamy do miseczki, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Smażymy na dużym ogniu do pierwszych oznak przyrumienienia. Następnie dodajemy potłuczone w moździerzu orzeszki Pini i migdały wraz z bułką tartą. Chwilę smażymy i zawartość patelni przekładamy do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego. Całość miksujemy na jednolity sos. Solimy do smaku i wrzucamy gałązki rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu kilka minut zagęszczając sos. Tak przygotowanym sosem polewamy usmażony comber króliczy. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego.
Królik po kastylijsku
Przyprawione combry królicze smażymy na patleni
Królik po kastylijsku
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu rumienimy paprykę
Królik po kastylijsku
Usmażoną paprykę wraz z orzeszkami przekładamy do wywaru
Królik po kastylijsku
Całość mikstujemy i tak przygotowanym sosem polewamy mięso królicze