Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Królik w czerwonej potrawce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Posmarować miodem i natrzeć solą...

Królik w czerwonej potrawce

Składniki:

Królik w czerwonej potrawce

 

  • sprawiony królik
  • ząbek czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki miodu
  • listek laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka bulionu drobiowego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Królik w czerwonej potrawce
Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Posmarować miodem i natrzeć solą. Marchewki oskrobać, opłukać, pokroić w kostkę. Łodygę selera naciowego oczyścić, opłukać i drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać i przekroić na pół. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek. Gdy się zrumieni usunąć go z patelni. Następnie włożyć mięso, obsmażyć, po czym umieścić w rondlu. Dodać warzywa i koncentrat pomidorowy, oprószyć papryką. Wlać połowę bulionu i dusić przez 60-80 minut, podlewając resztą bulionu. Gotowe mięso wraz z warzywami wyłożyć na półmisek, posypać drobno posiekaną natką.

Tagi:

mięso danie