Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Królik w czerwonym winie i sosie creme fraiche

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso królicze jest bardzo delikatne i chude, a co za tym idzie niebywale smaczne - dlatego warto przypomnieć sobie, jak przyrządzić wyśmienitego królika.

Królik w czerwonym winie i sosie creme fraiche Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Królik w czerwonym winie i sosie creme fraiche

 

  • 1 tusza królika (podzielić na kawałki)
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 3 cebule (pokroić w kostkę)
  • 4 ząbki czosnku (pokroić w kosteczkę)
  • 2 marchewki (pokroić w kostkę)
  • kawałek selera (korzeń / pokroić w kostkę)
  • 1/4 litra wina (czerwone / wytrawne)
  • 1/4 litra bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 1 liść laurowy
  • 1 kubek creme fraiche (150 g.)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Królik w czerwonym winie i sosie creme fraiche
► Cześci królika umyć, osuszyć i solidnie przyprawić solą i pieprzem.

► W brytfannie rozgrzać trochę oleju i krótko obsmażyć królika ze wszystkich stron. Następnie wrzucić cebule, czosnek i smażyć aż się zeszkli, po czym seler, marchewkę, liść laurowy i wszystko krutko dalej smażyć. Zalać winem, doprowadzić do wrzenia, wlać bulion i wszystko razem duśic.

► Brytfannę przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 70 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /. Upieczonego królika wyjąć, przykryć folią aluminiową (aby mięso mogło przez krótki czas odpocząć). Sos przecedzić przez sito, ponownie zagotować, dodać śmietany (creme fraiche) i doprawić solą i pieprzem do smaku
Królik w czerwonym winie i sosie creme fraiche
Podsmażyonego królika podlać winem, bulionem, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Królik w czerwonym winie i sosie creme fraiche
Królika podzielić na cześci, umyć, osuszyć i solidnie przyprawić solą i pieprzem.