iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Królik w leśnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Taki królik u mnie to danie na specjalne okazje choć teraz pojawił się na stole bez okazji i był pyszny.

Królik w leśnym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Królik w leśnym sosie

 

  • 1 królik
  • około 1/2 obgotowanych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • 4 czubate łyżki smalcu
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Królik w leśnym sosie
Mięso z królika umyć i osuszyć, następnie podzielić na porcje i natrzeć solą oraz grubo mielonym pieprzem, ułożyć ciasto w płaskim naczyniu i zalać winem, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.Po zamarynowaniu mięso obtoczyć w mące i strącić z niego nadmiar mąki na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć na dość ciemny kolor mięso po obsmażeniu mięso przełożyć do brytfanki, a na tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do mięsa. Na patelnię wlać niewielką ilość wody, aby dobrze wymyć to co zostało na patelni i wlać jej zawartość do brytfanki, dodatkowo do mięsa dodać 1/2 litra gorącej wody oraz przyprawy : 5 rozgniecionych ziaren jałowca, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, całe ząbki czosnku i 2-3 gałązki zielonej pietruszki oraz 1 kostkę bulionową grzybową, całość przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 60 minut, ale około 20 minut przed końcem duszenia do brytfanki dodać grzyby i śmietankę.Mąka z mięsa wystarczająco zagęści nam powstały sos i raczej nie trzeba już też doprawiać do smaku mi najlepiej takie mięso smakuje z dodatkiem parowanych klusek. 
Królik w leśnym sosie
Zamarynowane mięso odstawić do lodówki.
Królik w leśnym sosie
Grzyby leśne do sosu wcześniej obgotować.
Królik w leśnym sosie
obsmażone mięso ułozyć w brytfanie i dodać przyprawy.