Sposób przygotowania:
Królik w leśnym sosie
Mięso z królika umyć i osuszyć, następnie podzielić na porcje i natrzeć solą oraz grubo mielonym pieprzem, ułożyć ciasto w płaskim naczyniu i zalać winem, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.Po zamarynowaniu mięso obtoczyć w mące i strącić z niego nadmiar mąki na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć na dość ciemny kolor mięso po obsmażeniu mięso przełożyć do brytfanki, a na tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do mięsa. Na patelnię wlać niewielką ilość wody, aby dobrze wymyć to co zostało na patelni i wlać jej zawartość do brytfanki, dodatkowo do mięsa dodać 1/2 litra gorącej wody oraz przyprawy : 5 rozgniecionych ziaren jałowca, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, całe ząbki czosnku i 2-3 gałązki zielonej pietruszki oraz 1 kostkę bulionową grzybową, całość przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 60 minut, ale około 20 minut przed końcem duszenia do brytfanki dodać grzyby i śmietankę.Mąka z mięsa wystarczająco zagęści nam powstały sos i raczej nie trzeba już też doprawiać do smaku mi najlepiej takie mięso smakuje z dodatkiem parowanych klusek.