SUPERPRZEPIS

Królik w aromatycznym sosie

  • 9
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Królik w aromatycznym sosie Więcej zdjęć (5)

Soczyste i delikatne mięso królika marynowanego w kefirze z przepysznym sosem z dodatkiem grzybów leśnych.

Składniki:

Królik w aromatycznym sosie

 

  • Mięso z królika- comber i nóżki ( około kg)

 

 

  • Do sosu;
  • 15 dag masła
  • Duża cebula
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki grzybów suszonych mielonych
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki chilli
  • 150 -200 ml śmietany + 2 łyżki skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Królik w aromatycznym sosie
Mięso z królika myję, nacieram solą i czosnkiem, przekładam do odpowiedniego naczynia i zalewam kefirem. Tak zamarynowanego wstawiam do lodówki najlepiej na noc.

Po tym czasie wycieram z mięso z  kefiru  ręcznikiem papierowym  i dzielę na mniejsze porcje.

Cebulę obieram i kroję w pół krążki.

W rondlu rozpuszczam masło, dodaję cebulę i suszoną włoszczyznę , podsmażam. Następnie dodaję kawałki królika, i także obsmażam, dodaję przyprawy , zmielone grzyby i podlewam gorącą wodą.

Duszę na małym ogniu do miękkości mięsa.

Na koniec mieszam skrobię ze śmietaną i zagęszczam sos.
Królik w aromatycznym sosie
Mięso z królika myję, nacieram solą i czosnkiem, przekładam do odpowiedniego naczynia i zalewam kefirem.
Królik w aromatycznym sosie
Po tym czasie wycieram ręcznikiem papierowym mięso z kefiru i dzielę na mniejsze porcje.
Królik w aromatycznym sosie
dodaję cebulę i suszoną włoszczyznę , podsmażam. Następnie dodaję kawałki królika, obsmażam,
Królik w aromatycznym sosie
Następnie dodaję kawałki królika, obsmażam, dodaję przyprawy i podlewam gorącą wodą. Duszę na małym ogniu do miękkości mięsa.