Królik z grzybami (Francja)

         
ocena: 4/5 głosów: 4

Królika pokroić na kawałki niezbyt drobne. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać

Królik z grzybami (Francja)

Składniki:

Królik z grzybami (Francja)

 

  • 1,5 kg mięsa króliczego
  • 1 łyzka oliwy
  • 30 g masła
  • 3 szalotki
  • natka pietruszki
  • 1 łyzka mąki
  • 2 kieliszki białego wina
  • 30 dag świeżych grzybów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Królik z grzybami (Francja)
Królika pokroić na kawałki niezbyt drobne. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać masło, dolać oliwę i obrumienić kawałki królika ze wszystkich stron. Posypać je posiekaną natką oraz szalotkami (wcześniej oczywiście pokrojonymi) i lekko poddusić, tak aby zmiękła cebulka. Wówczas oprószyć królika mąką, potrząsnąć garnkiem, wlać białe wino, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok godziny. Następnie dodać obrane i posiekane grzyby oraz rozpuszczony w odrobinie wody koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze przez 20-30 min. Ułożyć kawałki królika na podgrzanym półmisku i podawać bardzo gorące.

Tagi:

mięso grzyby