Goplana

Goplana

Kucharz
[Przepisów: 9]

Krówka po mojemu

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Coś pysznego dla łasuchów

Krówka po mojemu

Składniki:

Krówka po mojemu

 

  • Ciasto:
  • ok 1/2 kg mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła lub marg.
  • 2 całe jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody lub proszek do pieczenia
  • Krem budyniowy :
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • cukier do smaku
  • 200 g masła
  • ok 0,5 l mleka
  • Na wierzch:
  • 20-25 dag orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe) lub migdały
  • 40 dag kruchych krówek
  • 10 dag masła (1/2 kostki)
  • 1-2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • duze opakowanie herbatnikow
  • wódka lub rum
  • herbata ekspresowa
  • dżem truskawkowy lub porzeczkowy
  • Dla wygodnickich krówki, masło i śmietanę można zastąpić karmelem z mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Krówka po mojemu
Ze skladnikow ciasta wyrobic mase, wylac na blache  i piec w temp.150-160 przez 20-30 minut. Budyn rozpuszczamy w szklance mleka a pozostala jego czesc zagotowywujemy z cukrem. Gdy mleko zacznie sie podnosic dolewamy budyn i mieszamy az zgestnieje. Dodajemy maslo i calosc miksujemy. Mase wylewamy na ostygniete ciasto posmarowane wczesniej dzemem. Na jeszcze cieply budyn ukladamy herbatniki moczone w esencji herbacianej z dodatkiem alkoholu. Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem na niewielkim ogniu, mieszamy dokładnie mikserem. Tę masę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami lub migdałami.