Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Krówkowe muffiny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Słodkie muffiny, które na pewno zasmakują dzieciom, ale też i dorosłym.

Krówkowe muffiny

Składniki:

Krówkowe muffiny

 

  • mąka pszenna - 150 gram
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • aromat waniliowy - ok. 5 kropel
  • sól - szczypta
  • cukier brązowy - 2 czubate łyżki
  • mleko - 1/3 szklanki
  • śmietana kwaśna gęsta 18% - 30 ml
  • jajko - 1 małe
  • masło - 20 gram
  • krówki rozdrobnione - 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Krówkowe muffiny
1. Najpierw rozpuszczamy na średnim ogniu masło i odstawiamy je do przestudzenia. 2. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier brązowy. W drugiej misce mieszamy mleko, śmietanę, jajko, aromat waniliowy i masło. 3. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy do masy rozdrobnione krówki i delikatnie mieszamy. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 90 stopni. 5. Napełniamy foremki lub papilotki masą muffinkową do 3/4 wysokości. 6. Pieczemy 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.